Braziliaans Jiu-Jitsu/Grappling

Braziliaans Jiu-jitsu (BJJ) is in Nederland een nog niet zo bekende Martial art, maar wereldwijd zeer populair. BJJ is voornamelijk gericht op grappling / het grondgevecht. Het doel is om een dominante controle positie te krijgen en vandaaruit de tegenstander tot overgave te dwingen. Het voordeel is dat een ieder op zijn eigen niveau en in zijn eigen tempo de sport kan beoefenen. Het mooie is dat door het grondgevecht de kans op blessures zeer klein is. Oud judoka‚Äôs kunnen daardoor hun judopak uit de kast halen en weer de mat betreden.

Oorsprong van BJJ

Het was Sensei Mitsuyo Maeda, een grootmeester in Kosen (Busen) Judo, een vorm van judo die zich specialiseerde in het grondgevecht (Ne-waza) , emigreerde naar Brazilie. Het judo van ver voor de 2e wereld oorlog en het westrijdsysteem van die tijd was niet te vergelijken met het huidige Olympisch Judo. Zo waren er bijvoorbeeld geen gewichtklassen en tevens stond het Judo nog dicht tegen de vele jiu jitsu stijlen die nog actief waren in Japan. De term/naam judo was nog niet algemeen in gebruik en meesters van oude jiu jitsu stijlen gebruikte de naam van het nieuwe judo naast het jiu jitsu. Pas na de 2e wereld oorlog is de rol en dominantie van de Kodokan (hoofd judoschool in Japan) enorm toegenomen.

Maeda trainde Carlos en Helio Gracie. Het was deze enorme familie die de stijl die ze leerde van Maeda verder ontwikkelde. Mede door de afstand, beperkte communicatie middelen, keuzes en de geisoleerdheid is de Gracie familie niet mee gegaan met de ontwikkelingen van het modern judo in Japan. Hierdoor is er een eigen discipline ontstaan die we nu kennen als Braziliaans Jiu jitsu.

Internationale doorbraak

De stijl van de Gracie familie was in Brazilie al zeer berucht maar door de eerste UFC wedstrijden in de de Verenigde Staten lieten ze pas echt hun superioritiet zien. Tijdens de eerste Mixed Martial Arts (MMA) wedstrijden was duidelijk te zien dat vele disciplines tekort kwamen in een allround full-contact wedstrijd. Juist het grondgevecht bleek doorslaggevend te zijn om brute kracht met pure techniek te controleren en tot overgave te dwingen.

 

BJJ/Grappling is uitermate geschikt voor ieder die op een verantwoordelijke manier, intensief en gezond wil sporten.

De lessen worden gegeven in het BudoCentrum in Sliedrecht.
De lessen zijn uiteraard voor Dames en Heren.
De lessen zijn vanaf de leeftijd van 14 jaar

Vraag een gratis proefles aan!

Vrijblijvend een les volgen? Dat kan! Vul onderstaande gegevens duidelijk in en wij nemen binnen twee werkdagen contact met je op.
Sport
Invalid Input

Naam*
Vul hier je naam nog even in

Telefoon*
Vul een telefoonnummer in

E-mailadres
Vul een gelding e-mailadres in